Exercițiul NATO de apărare cibernetică Cyber Coalition 2022

În perioada 28.11-02.12.2022, România prin intermediul Comandamendului Apărării Cibernetice, a participat la unul dintre cele mai importante exerciții de apărare cibernetică organizat de NATO – CYBER COALITION 2022.
Exercițiul este planificat și organizat anual de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT) din cadrul NATO, cu sprijinul Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, acesta reunind în acest an 26 de echipe naționale din state membre NATO și 7 echipe din state partenere, totalizând aproximativ 1000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili.
Echipa României a fost coordonată de personalul Agenției de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice și a fost compusă din aproximativ 70 de specialiști aparținând instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum și ai companiilor Bitdefender și SafeTech.
Scopul principal al exercițiului a fost de a exersa și îmbunătăți colaborarea și coordonarea atât între state membre NATO cât și state și organizații partenere în vederea monitorizării și protejării rețelelor NATO și naționale, precum și exersarea procedurilor tehnice de răspuns la incidentele de securitate cibernetică.
Scenariile și misiunile exersate anul acesta au inclus acțiuni cibernetice moderne, precum atacuri asupra infrastructurilor critice, infiltrări în cadrul rețelelor simulate sau manipularea datelor stocate și vehiculate în cadrul acestora. Pentru NATO, exercițiul Cyber Coalition reprezintă un mijloc de îmbunătățire a nivelului de protecție a infrastructurii cibernetice proprii și de perfecționare a mecanismelor sale de schimb de informații în timp real cu aliații și partenerii. Exercițiul este, de asemenea, un important mijloc de testare a capacității organizației de a desfășura operațiuni în spațiul cibernetic, precum și de a descuraja și de a se apăra împotriva amenințărilor din mediul cibernetic.




