CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Exercițiul NATO de apărare cibernetică Cyber Coalition 2021

În perioada 29.11-03.12.2021, România prin intermediul Comandamendul Apărării Cibernetice, a participat la unul dintre cele mai importante exerciții de apărare cibernetică organizat de NATO – CYBER COALITION 2021 cu o echipă națională de specialiști în apărare și securitate cibernetică.
Exercițiul este planificat și organizat anual de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT), cu sprijinul Centrului de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia, acesta reunind în acest an, în mediul on-line, 30 de echipe naționale din state aliate și partenere cu o audiență de aproximativ 1000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili.
Echipa României a fost coordonată de personalul Agenției de Apărare Cibernetică/Comandamendul Apărării Cibernetice și a fost compusă din aproximativ 70 de specialiști aparținând instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum și ai companiilor  Bitdefender și SafeTech.
Scopul principal al exercițiului a fost de a testa și antrena experții în domeniul cibernetic privind capacitatea lor de a apăra rețelele NATO și naționale, precum și exersarea procedurilor de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. Scenariile și misiunile exersate anul acesta au testat mecanismele de colaborare și comunicare între națiunile participante, în vederea realizării cât mai rapid a răspunsului la incidentele de securitate cibernetică simulate.

Pentru NATO, exercițiul Cyber Coalition reprezintă un mijloc de îmbunătățire a protecției propriei infrastructuri cibernetice a organizației și de perfecționare a mecanismelor sale de schimb de informații în timp real cu aliații și partenerii. Exercițiul este, de asemenea, un important mijloc de testare a capacității organizației de a desfășura operațiuni în spațiul cibernetic, precum și de a descuraja și de a se apăra împotriva amenințărilor din domeniul cibernetic.

 

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică |