CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

UNbreakable România dă startul înscrierilor la noua ediție a programului național de securitate cibernetică pentru liceeni și studenți

Începând din acest an, Comandamentul Apărării Cibernetice, autoritatea competentă a Ministerului Apărării Naționale în domeniile securității cibernetice, apărării cibernetice și tehnologia informației, susține #UNbreakableRomania2022!. În 2021, peste 1500 liceeni și studenți din aproape toată țara s-au înscris în programul care îi ajută să facă primii pași către o carieră în securitate cibernetică. Mai mult decât atât, treizeci la sută din tinerii care s-au înscris la primul sezon UNbreakable România au revenit și în sezonul de toamnă – iarnă cu forțe proaspete și gata să câștige un loc în topul național.

Una din principalele provocări din industrie rămâne în continuare găsirea necesarului de specialiști în domeniu. Cifrele confirmă clar acest lucru: la nivel european, cererea pentru specialiști a ajuns aproape de pragul de 200.000 în 2021, conform studiilor ISACA. La nivel global, forța de muncă în această industrie mai trebuie să crească cu 65% pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea atacurilor cibernetice care devin din ce în ce mai complexe, ca urmare a fenomenului de digitalizare accelerată care încă își produce efectele.  Astfel, cu fiecare sezon, UNbreakable România își propune să ajungă cât mai aproape de tineri ca să le ofere toate resursele și oportunitățile pentru o carieră în securitate cibernetică.  Concursul se va desfășura pe platforma tehnică educațională CyberEDU.ro.

Ediția UNbreakable din 2022 vine cu o noutate ce poartă numele UNR 24/7/365. Prin intermediul acesteia, tinerii înscriși în program pot avea acces la resurse și laboratoare în afara perioadei competiționale direct pe platforma CyberEDU. Singura limitare este că universitățile sau liceele din care fac parte trebuie să se înregistreze în această activitate direct pe site-ul oficial. Beneficiul principal al acestei inițiative este că elevii sau studenții se pot organiza într-un spațiu privat pe platformă, pentru a practica securitate cibernetică prin intermediul celor peste 100 de laboratoare gratuite. La rândul lor, profesorii vor putea urmări progresul studenților și elevilor într-un clasament dedicat pe unitatea de învățământ.

Liceenii și studenții care frecventează o instituție de învățământ din România se pot înscrie gratuit la UNbreakable România 2022 pe site-ul oficial, începând cu 1 martie. Ulterior, ei vor putea participa la etapa de pregătire a competiției, care debutează la data de 4 aprilie. Timp de o lună participanții vor avea la dispoziție gratuit, resurse teoretice și o serie de activități practice (cursuri, webinarii, tutoriale video, exerciții), pentru a se familiariza cu metodologia și cu acest tip de competiție. De asemenea, ei pot discuta pe tot parcursul programului cu mentorii UNbreakable România pentru a clarifica orice nelămurire legată de concurs sau de securitate cibernetică.

UNbreakable România anunță calendarul de activități

După o etapă de pregătire intensă, UNbreakable România va avea prima fază de concurs, și anume concursul individual, în perioada 6 – 8 mai. Participanți vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a rezolva exerciții de securitate cibernetică din cele mai diverse: de la categorii introductive la cele specializate de tipul criptografie și algoritmi de criptare, analiza traficului de rețea, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web și multe altele. Mai apoi, competiția pe echipe se va derula între 20 – 22 mai. De această dată, participanții își vor testa abilitățile de comunicare și muncă în echipă. Ei vor concura, în echipe de maxim 3 membri, împreună cu prietenii din școala sau universitatea din care fac parte, împotriva tuturor celorlalte echipe. Rezultatele celor două competiții vor fi incluse în calculul clasamentului final al liceelor și universităților din România – #ROEduCyberSkills, pentru a oferi o privire de ansamblu asupra nivelului de performanță în domeniul securității cibernetice la nivel național. La rândul lor, participanții vor avea un raport individual de performanță cu detalii despre activitatea lor din sezonul curent, rezultatele finale, o analiză a punctelor forte și a punctelor slabe și, în cazul participanților recurenți, evoluția de la un sezon la altul.

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică | Newsphere by AF themes.