CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Exercițiul cibernetic Locked Shields 2023

În perioada 18 - 21 aprilie, Agenția de Apărare Cibernetică a participat la Locked Shields 2023, cel mai mare exercițiu internațional de apărare cibernetică

Evenimentul a fost organizat de Centrul de excelență NATO pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice din Tallinn, Estonia, și a adunat în jur de 3000 de profesioniști din domeniul militar și civil, reprezentând 38 de țări aliate și partenere.

Agenția de Apărare Cibernetică a coordonat echipa României formată din peste 130 de specialiști din demeniul securității cibernetice din diferite instituții din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și din companii private.

Anul acesta, România s-a aflat la cea de-a treia participare consecutivă și a făcut echipă cu Republica Moldova.

Locked Shields este un exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise), care folosește simulări reale și ajută la testarea și antrenarea specialiștilor din domeniul securității și apărării cibernetice. Scopul acestui exercițiu este să îmbunătățească coordonarea și cooperarea în situații critice. Acest exercițiu implică simularea unor incidente cibernetice mari și complexe, care acoperă diferite domenii, precum decizii strategice, juridice și comunicare publică. Accentul este pus pe evaluarea capacității echipelor de a se adapta și a proteja propriile rețele prin utilizarea unor soluții tehnice avansate.

Exercițiul are rolul de a testa și antrena echipa Blue Team (echipa de apărare) împotriva echipei Red Team (echipa de atac), în situații reale și în condiții deosebite. Scopul principal al exercițiului este de a proteja în timp real rețelele informatice guvernamentale și infrastructurile critice naționale (cum ar fi sisteme bancare, sisteme de distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G) împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.

În afară de specialiști din Republica Moldova, din echipă României au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului Român de Informații, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Atos, Bitdefender, Bitsentinel, CrowdStrike, Data Core Systems, Deloitte, Dendrio, Enevo Group, MassMutual, Orange, Provision, Safetech, SecureWorks și Vodafone.

Autor

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică