Exercițiul CyberMAN23

În perioada 08-12.05.2023 s-a desfășurat exercițiul de apărare cibernetică CyberMAN23, eveniment planificat și organizat de Agenţia de Apărare Cibernetică, structură aparținând Comandamentului Apărării Cibernetice din Ministerul Apărării Naționale.
Aflat la a treia ediție, exercițiul a fost organizat sub forma unei competiții online între echipe formate din câte 3-5 membri și a fost desfășurat în baza a două scenarii tehnice. Anul acesta, pentru prima data, au participat online și două echipe din Republica Moldova formate din specialiști ai Academiei Militare a Forțelor Armate și ai Centrului de Reacție la Incidente Cibernetice din Armata Națională a Republicii Moldova.
În cadrul primului scenariu au participat 44 echipe și a fost de tipul Capture-The-Flag, având challenge-uri pe diferite niveluri de complexitate (ușor, mediu și greu) și din categorii precum: Web, Criptografie, Steganografie, Rețelistică, Forensics, Reverse Engineering, Buffer-overflow și OSINT.
La cel de-al doilea scenariu au participat 25 echipe și a fost de tipul Red and Blue, oferind participanților ocazia de a-și demonstra atât abilitățile de securizare și apărare a infrastructurilor cibernetice proprii cât și cele de exploatare a vulnerabilităților existente în sistemele adverse. Fiecare echipa avea la dispozitie trei sisteme informatice ce furnizau servicii din domeniile medical, marketing și cercetare. Scopul fiecărei echipe a fost să obțină flag-urile existente în cadrul sistemelor aparținând tuturor echipelor adverse, în timp ce își protejau sistemele proprii împotriva atacurilor ce puteau veni din partea oricărui participant. Scorul final al fiecărei echipe s-a determinat automat în funcție de trei factori: numărul de flag-uri corecte obținute de pe mașinile echipelor adverse, numărul de flag-uri proprii protejate cu succes și disponibilitatea serviciilor.





La finalul exercițiului a fost realizat câte un clasament pentru fiecare scenariu, iar pe podium s-au situat următoarele echipe, pe care le felicităm pe aceasta cale pentru rezultatele obținute.
La scenariul Capture-The-Flag:
Locul 1 – Echipa BitDefender Romania
Locul 2 – Echipa CyberINT
Locul 3 – Echipa Academiei Tehnice Militare.
La scenariul Red and Blue:
Locul 1 – Echipa BitDefender Romania
Locul 2 – Echipa Direcției Generale de Informații a Apărării
Locul 3 – Echipa Academiei Tehnice Militare.
Exercițiul a reunit, în mediul on-line, peste 200 de participanți, militari și civili, din cadrul instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (MApN, CyberINT, STS, SIE, MAI), studenți din cadrul academiilor militare (Academia Tehnică Militară, Academia Forţelor Terestre, Academia Navală), elevi din cadrul școlilor militare de maiștri militari și subofițeri pentru comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică, elevi din cadrul colegiilor naționale militare din țară (Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia), precum și operatori economici cu responsabilități în domeniul securității cibernetice (BitDefender, Data Core Systems, Bit Sentinel, Safetech, TrendMicro).