CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Exercițiul Național de Securitate Cibernetică CyDEx22

În perioada 3-5 octombrie 2022, o echipă formată din 40 de specialiști în apărare și securitate cibernetică din cadrul Ministerului Apărării Naționale, condusă de personal din cadrul Agenției de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice și având membri atât din cadrul agenției cât și din cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării, Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene și Statului Major al Forțelor Navale, a participat la exercițiul național de securitate cibernetică CyDEx22, organizat de Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Cyberint.

Comandamentul Apărării Cibernetice, prin Agenţia de Apărare Cibernetică, a contribuit, ca în fiecare an, la partea de planificare şi organizare a exercițiului, fiind liderul a două dintre cele șase scenarii tehnice jucate, confirmându-şi astfel poziţia de partener al Centrului Cyberint în organizarea exercițiului.

Pe perioada celor trei zile, participanţii au desfăşurat activităţi comune de soluţionare a unor atacuri cibernetice simulate în poligonul cibernetic al Centrului Cyberint, cu mai multe niveluri de complexitate şi un grad ridicat de realism.

CyDEx are ca principal obiectiv exersarea capacităților de apărare în domeniul securității cibernetice împotriva amenințărilor la adresa infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională.

Exerciţiul a contribuit la conştientizarea nivelului de pregătire şi a expertizei tehnice necesare diferiţilor actori în situaţia unui eveniment care ar putea afecta major spaţiul cibernetic la nivel naţional. În acelaşi timp, exerciţiul a ajutat la dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului public-privat în vederea dezvoltării unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidentele cibernetice.

Cea de-a VI a ediţie a exerciţiului, de tip hands-on, a reunit peste 300 de experţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, companii cu capital public sau privat, precum şi reprezentanţi din mediul academic.

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică |