CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Exercițiul de apărare cibernetică MilCERT 2021

În perioada 16-18.02.2021, România a participat cu o echipă formată din 10 specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale , la exercițiul internațional în domeniul apărării cibernetice MilCERT(MIC 2021) organizat de European Defense Agency împreună cu CybExer Technologies.

Exercițiul s-a desfășurat online și a fost adresat echipelor de răspuns la incidente cibernetice pentru exersarea abilităților tehnice în investigarea și răspunderea la atacuri cibernetice realizate în timp real.

 Mediul operațional creat pentru exercițiu s-a bazat pe tehnologia avansată Cyber ​​Range, atacatori profesioniști cu sediul în mai multe state membre lansând atacuri cibernetice live împotriva infrastructurii apărate de echipe din alte state membre. Exercițiul a inclus și câteva platforme militare specifice ca parte a simulării, inclusiv un sistem de control al dronelor și o stație de control spațial la sol, care să fie apărate de atacuri.

Din punct de vedere tehnic, exercițiul a fost diferit de exercițiile clasice de tip red vs blue, întrucât scopul a fost de a împărtăși informații referitoare la atacatori și la modul acestora de acțiune între țările partenere.

Exercițiul MilCERT a fost conceput special pentru CERT-uri militare și a inclus platforme, instrumente și tehnologii specifice domeniului militar; întregul scenariu de exerciții a fost conceput în așa fel încât să utilizeze planificarea și strategia militară similară cu cea utilizată în operațiunile reale cibernetice. Intenția nu a fost doar de a oferi un scenariu realist, ci și de a motiva participanții să părăsească zona de confort, cerându-le să folosească toate instrumentele, procesele și procedurile posibile, chiar și cele care nu sunt la îndemână în platforma de exerciții. Acest lucru a permis crearea unui mediu de exerciții neobișnuit de realist.

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică