CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

MSI dezactivează Secure Boot pentru sute de plăci de bază

Un specialist în securitate dezvăluie că peste 290 de plăci de bază MSI sunt afectate de o configurație greșită a setărilor UEFI Secure Boot, care permite rularea oricărei imagini a unui sistem de operare, indiferent dacă aceasta are o semnătură falsă sau greșită.

Problema se regăsește pe mai multe plăci de bază MSI bazate pe Intel și AMD care folosesc o versiune recentă de firmware, afectând chiar și modelele de plăci de bază MSI nou apărute.

Secure Boot este o funcție de securitate integrată în firmware-ul plăcilor de bază UEFI care asigură că numai software-ul de încredere (semnat) poate fi executat în timpul procesului de boot-are.

Pentru a valida securitatea imaginii încărcate pentru boot-are, a nucleelor de sistem de operare și a altor componente esențiale ale sistemului, Secure Boot verifică PKI (infrastructura de chei publice) care autentifică software-ul și îi determină validitatea la fiecare pornire.

Acest sistem de securitate este conceput pentru a împiedica lansarea pe calculator a kit-urilor de pornire UEFI/rootkit-urilor și pentru a avertiza utilizatorii că sistemul lor de operare a fost modificat după ce furnizorul a livrat sistemul.

Recomandarea pentru utilizatori este să seteze Execution Policy pe Deny Execute pentru Removable Media și Fixed Media, ceea ce ar trebui să permită doar software-ul semnat să pornească.

Sursă: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/msi-accidentally-breaks-secure-boot-for-hundreds-of-motherboards/

Autor

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică