CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Exercițiul CWIX 2022

În perioada 06-24.06.2022, Agenția de Apărare Cibernetică a participat la exercițiul CWIX 2022 cu o echipă formată din 10 specialiști.

Coalition Warrior Interoperability eXploitation, eXploration, eXperimentation, eXamination eXercise este un eveniment anual aprobat de Comitetul Militar al NATO și condus de Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare (ACT) din Norfolk, SUA, care se desfășoară fizic în locația Centrului NATO de Instruire a Forțelor Întrunite (JFTC) din Bydgoszcz, Polonia, și virtual în mai multe locații distribuite din Europa și America de Nord.

CWIX este conceput pentru a aduce o îmbunătățire continuă interoperabilității sistemelor C4ISR, iar anul acesta a reunit 35 de națiuni NATO și partenere, 10 țări cu statut de observator, mai multe entități NATO și UE, precum și reprezentanți din industriile de apărare. În total, exercițiul a beneficiat de participarea a 1500 de specialiști care au testat un număr de 340 de capabilități curente, experimentale sau viitoare, în 7 rețele diferite. În cadrul exercițiului, inginerii, operatorii sau managerii au abordat în detaliu cele mai mari provocări ale alianței Nord-Atlantice din domeniul interoperabilității, de la sisteme de urmărire a forțelor amice, la operații aeriene și până la sisteme specifice mediului spațial.

Printre obiectivele pe partea de securitate cibernetică s-au regăsit utilizarea mijloacelor pentru partajarea amenințărilor cibernetice și a tichetelor deschise pentru managementul incidentelor cibernetice, explorarea conceptului de Cyber Picture în cadrul unui SOC (Security Operations Centre) federalizat, dezvoltarea unui Proof Of Concept pentru Cyber Situational Awareness și, nu în ultimul rând, validarea soluțiilor de apărare cibernetică prin integrarea și utilizarea acestora în arhitecturile de rețea existente.

Autor

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică