CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Sfaturi pentru protecția învățământului în mediul digital

https://www.bitdefender.com

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Regatul Unit (NCSC) a lansat un ghid de bune practici pentru a ajuta părinții și tutorii să asigure o experiență de învățare digitală sigură pentru elevi.

Deși educația de la distanță reprezintă cea mai bună alternativă de învățământ din prezent, părinții ar trebui să conștientizeze potențialele riscuri asociate utilizării dispozitivelor digitale second-hand oferite de școli.

Cel mai recent ghid abordează utilizarea dispozitivelor second-hand și recomandă:

  • Resetarea la valorile din fabrică pentru dispozitivele second-hand

Părinții ar trebui să reseteze dispozitivele la setările din fabrică pentru a fi siguri că va fi ștearsă orice informație ce aparține fostului proprietar. Aceste informații pot fi compuse din parole, istoric de navigare, fotografii, documente și coduri Wi-Fi. Conform NCSC, orice dispozitiv second-hand primit de la școală ar trebui să poată fi utilizat imediat fără intervenția părinților, totuși NCSC recomandă contactarea reprezentanților școlii în cazul în care sunt neclarități. De asemenea, dacă au început utilizarea dispozitivului fără a efectua o resetare la setările din fabrică, NCSC recomandă crearea unui back-up al informațiilor importante și resetarea device-ului.

  • Actualizarea permanentă a sistemului de operare și a aplicațiilor instalate

Chiar dacă dispozitivului este folosit de copii strict pentru a participa la orele online, este recomandat ca sistemul de operare și aplicațiile să fie în permanență la zi cu actualizările, pentru a remedia eventualele probleme de securitate. De asemenea, dispozitivul este mai protejat în fața atacurilor malware sau a încercărilor neautorizate de accesare a acestuia.

  • Folosirea autentificării multi-factor

Utilizarea autentificării multi-factor în cadrul dispozitivului copilului poate mări substanțial securitatea, blocând expunerea neautorizată a informațiilor de identificare personale ale copiilor.

  • Utilizarea programelor de videoconferință în siguranță

În prezent, videoconferința este o parte integrată a învățământului fiind utilizată de către profesori pentru a conduce orele de la distanță. Chiar dacă sunteți familiarizat cu acest tip de comunicare, ar trebui să vă asigurați de faptul că descărcarea aplicațiilor de videoconferință se face doar de pe site-uri oficiale. De asemenea, este recomandat să nu vă împărtășiți niciodată credențialele de acces la platformele online prin intermediul social media.

Surse:

  • https://hotforsecurity.bitdefender.com/blog/uk-national-cyber-security-centre-issues-distance-learning-guide-for-families-25391.html
  • https://www.indianpeopletimes.com/education/online-education-vs-offline-education/

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică | Newsphere by AF themes.