CERTMIL

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică

Lansarea Windows 11

Microsoft va lansa în curând următoarea generație de Windows în cadrul unui eveniment care va avea loc pe data de 24 iunie.

În 2015, dezvoltatorul Jerry Nixon a declarat că Windows 10 este ultima versiune de Windows. Cu toate acestea, Microsoft nu a declarat niciodată public că Windows 10 este ultima versiune a sistemului de operare Windows. Doar un singur dezvoltator a făcut această afirmație. Cu toate acestea, echipa Microsoft PR nu a negat-o niciodată.

În prezent, nu se știe ce pregătește compania și dacă noua generație va fi numită Windows 11, dar se presupune că se va baza pe designul Windows Sun Valley, fiind confirmat recent într-o documentație Microsoft.

De asemenea, este posibil ca Microsoft să renunțe la cifre și să înceapă să utilizeze nume de locații geografice, cum ar fi Sun Valley pentru actualizările Windows.

Este posibil ca următoarele caracteristici să se regăsească în versiunea Windows 11 Sun Valley:

 • Îmbunătățiri în partea de proiectare a sistemului

Windows 11 va îmbunătăți aplicațiile și caracteristicile deja cunoscute ale sistemului de operare. Se așteptă ca Windows să pară mai modern, cu un limbaj de proiectare consistent.  

 • Animații noi

Microsoft a lucrat la o nouă animație pentru închiderea/deschiderea ferestrelor. Această nouă animație se va aplica în mod implicit tuturor aplicațiilor și ferestrelor.

 • File Explorer

 Noua versiune distanțează elementele, coloanele și rândurile din File Explorer. Aceste modificări vor ajuta utilizatorii care folosesc touchscreen să poată gestiona mai ușor fișierele. Cu toate acestea utilizatorii pot trece oricând la vechiul aspect numit Compact mode.

 •  Setările Camerei Windows

Microsoft introduce o nouă pagină, numită Camera Settings, pentru a-i ajuta pe utilizatorii să gestioneze camerele existente, cu posibilități de adăugare și  ștergere a camerelor și configurarea setărilor de imagine implicite ale fiecăreia.

Această nouă pagină poate fi găsită în Settings > Devices > Camera.

 • Setări Display

Microsoft adaugă o nouă opțiune la aplicația Settings care va permite dezactivarea funcției de control al luminozității adaptive (CABC). Această caracteristică este utilizată de OEM-uri precum Dell și Lenovo pentru a îmbunătăți performanța bateriei pe PC-uri.

 • Utilizarea bateriei

Windows Sun Valley include, de asemenea, setări pentru Baterie, cu grafice detaliate pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă modul în care laptopul/notebook-ul lor utilizează bateria.

Odată activate, graficele vor apărea în aceeași aplicație de setări, iar utilizatorii pot vedea nivelul de baterie al laptopului lor pe tot parcursul zilei.

 • Suport HDR pentru aplicațiile

Microsoft permite asistență pentru modul HDR (High Dynamic Range) în aplicațiile creative și artistice care utilizează International Color Consortium (ICC) afișează profiluri de culoare. Aceasta include Adobe Photoshop, Adobe Lightroom Classic și CorelDraw.

Această funcție va permite aplicațiilor preferate să obțină o culoare exactă și să acceseze gama completă a afișajului HDR.

 • Font de scriere nou

Microsoft lucrează, de asemenea, la un font nou, care include o axă optică și permite contururilor fontului să se adapteze perfect de la dimensiuni de afișare mici și la dimensiuni mai mari. Funcția se numește Segoe UI Variable, iar Microsoft spune că este o revizuire a clasicului Segoe.

Remediază problemele legate de diferiți factori de formă și rezoluții, permițând suportul pentru o nouă caracteristică ce poate oferi dinamic o lizibilitate excelentă la dimensiuni foarte mici și stil la dimensiuni mari.

 • Noua opțiune din meniul Start

Microsoft a activat suportul pentru o nouă opțiune din meniul Power, aflată în meniul Start pentru a ajuta la repornirea aplicațiilor după conectare când este repornit dispozitivul.

Această setare se bazează pe funcția existentă Restart apps, deci tehnic nu este o caracteristică nouă. Această opțiune este oferită în prezent în Settings > Accounts > Sign-in options > Restart apps.

 • Desktop-uri virtuale

Sun Valley va fi livrat, de asemenea, cu unele îmbunătățiri de multitasking. Microsoft are, de asemenea, funcții noi pentru desktopul virtual pentru a menține aplicațiile și proiectele organizate în propriile desktop-uri.

Problema cu desktopurile virtuale este că nu putem reorganiza ordinea desktopurilor virtuale și nici nu putem folosi imagini de fundal unice pentru fiecare desktop virtual. De asemenea, nu este posibil să fie desktopuri virtuale diferite pentru două monitoare.

Odată cu actualizarea Sun Valley, Microsoft introduce trei caracteristici noi pentru desktopurile virtuale. Posibilitatea de a reordona (modifica poziția fiecărui desktop virtual), de a personaliza fundalurile pentru toate desktopurile virtuale și de a oferi suport pentru configurarea multi-monitor.

 • Funcție DNS prin HTTPS (DoH)

DNS prin HTTPS (DoH) este o nouă caracteristică ce va permite rezoluția DNS prin conexiuni HTTPS criptate și are ca scop protejarea confidențialității de navigare împotriva persoanelor neautorizate.

 • Manage Disks and Volumes

Microsoft migrează aplicații sau tool-uri vechi în versiuni moderne. De exemplu, aplicația Settings va avea noul instrument de gestionare a discurilor, care are ca scop simplificarea procesului de gestionare a discurilor.

Utilitarul Manage Disks and Volumes acceptă o mai bună integrare cu mediile de stocare și setările de stocare. Instrumentul de gestionare a discului a fost rescris și permite inițial să vizualizați informațiile de pe disc, să creați și să formatați volume și să atribuiți litere de unitate.

 • Performanță GPU îmbunătățită

Microsoft oferă utilizatorilor un control mai mare asupra mai multor GPU-uri atunci când rulează aplicații în Windows. Pe dispozitivele cu două GPU-uri, Windows va folosi power-saving GPU și high-performance GPU. Această setare va fi configurată automat pe baza dispozitivului.

 • Funcțiile Windows 10X vin la Windows 10

Microsoft a confirmat că Windows 10X se află pe backburner și vor aduce tehnologiile Windows 10X în Windows 10.

Microsoft consideră că tehnologia dezvoltată pentru Windows 10X poate fi utilizată pe Windows 10 pentru a ajuta mai mulți utilizatori și nu are sens să se limiteze inovațiile pentru a selecta clienții.

 • Alte modificări în această

Actualizarea Sun Valley va clasifica, de asemenea, mai multe aplicații ca Inbox apps. Aplicații precum Windows Terminal vor fi instalate automat în Windows 10.

După actualizare, utilizatorii vor găsi Windows Terminal și Power Automate Desktop instalate automat. De fapt, utilizatorii își pot înlocui în curând tool-ul command-line cu Terminal-ul pe Windows 10.

Mai mult, Notepad și aceste aplicații vor fi actualizate prin intermediul Microsoft Store, în afara actualizărilor normale Windows.

Sursa: https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-11-may-be-unveiled-next-week-heres-what-we-know/

© Ministerul Apărării Naţionale | Site realizat de Agenția de Apărare Cibernetică